عنوان کامل پایان نامه :
ارتباط ریسک شرکت و نوسانات سود جامع
قسمتی از متن پایان نامه :
2.5 گزارشگری سود جامع
2.5.1 گزارشگری سود جامع در ایالت متحده آمریکا
هیئت استانداردهای حسابداری مالی واژه سود جامع را آغاز در بیانیهی مفاهیم حسابداری شماره 1 (SFAC1) معرفی نمود و سپس در دسامبر سال 1980، آن را در بیانیهی مفاهیم حسابداری شماره 3: عناصر صورتهای مالی واحدهای تجاری که در 1985، بیانیهی مفاهیم حسابداری مالی شماره 6: عناصر صورتهای مالی جایگزین آن گردید، به کار برد. در بیانیههای فوق سود جامع به تبیین زیر تعریف شده بود:
“تغییر در سرمایه (خالص داراییها) یک واحد تجاری در طی یک دوره مالی در نتیجه معاملات و سایر رویدادهای مرتبط با منابعی غیر از مالکان. سود (زیان) جامع شامل همه تغییرات سرمایه در یک دوره مالی می باشد به غیر از سرمایهگذاری مالکان و توزیع منافع بین آنها (SFAC 3، بند 56 و SFAC 6، بند 70).”
همانطورکه در قسمت بالا نیز قابل نظاره می باشد، تعریف FASB از سود جامع در بیانیهی مفاهیم با مفهوم سود فراگیر، مطابقت دارد. برای مثال، FASB، به مقصود برجسته کردن اهمیت گزارشگری سود جامع، اظهار میکند:
“اقلام سود جامع، به ویژه اقلام مختلفی که با یکدیگر در ثبات، ریسک و قابلیت پیشبینی متفاوت هستند، برای تمامی بهره گیریکنندگانی که قصد دارند از صورتهای مالی به عنوان ابزاری برای سرمایهگذاری، اعتباردهی و تصمیمگیریهای مشابه در مورد واحد تجاری، بهره گیری کنند، مهم می باشد. تقاضای بهره گیریکنندگان برای اطلاعات در مورد این اقلام، زیربنای فرق بین درآمدها، هزینهها، سودها، زیانها و نیز سایر اجزای سود جامع می باشد که از ترکیب درآمدها، هزینهها، سودها و زیانها به شیوههای مختلف حاصل میگردد (SFAC 6، بند 216).”
اصطلاح سود فراگیر، سود جامع، بنا بر تمایلی که به ترکیب همهی تغییرات غیرمالکانه در حقوق صاحبان سهام یک دوره در یک شکل واحد وجود داشت، به وجودآمد (رابینسون[1]، 1991). رابینسون (1991) بر این باور بود که افزایش پیچیدگی کسب و کار، ماهیت بحثبرانگیز سایر اجزای سود جامع در مواد مورد بحث FASB و افزایش مهارت بهره گیریکنندگـان، همگی دلیلی بر ارائهی شکل کاملی از سود، یعنی سود جامع هستند. ساتن و جانسون[2](1993) بر ایجاد یک صورت مالی جدید که همراه اندازهگیری ارزشهای منصفانه در ترازنامه، ارائه میگردد، پافشردند، بدون آن که تغییرات در ارزشهای منصفانه در صورت سود (زیان) گزارش گردد. طبق این رویکرد، صورت مالی جدیدی پیشنهاد میگردد که بین صورت سود (زیان) و ترازنامه می باشد.
اگر چه FASB بهطورکلی رویکرد سود فراگیر را پذیرفت، اما از همان آغاز الزامی به گزارش سود جامع نداشت (جانسون[3]و همکاران 1995 وکپ[4]و همکاران 1996). انجمن مدیریت و تحقیقات سرمایهگذاری (AIMR[5]) که یکی از بزرگترین گروههای بهره گیریکننده از اطلاعات صورتهای مالی بود، بر به کارگیری مفهوم سود (زیان) جامع در اقدام پافشاری نمود (SFAC 130، بند 40 و جانسون و همکاران 1995). AIMR در مورد درستی بعضی از استثنائاتی که FASB در استانداردها مقرر کرده بود و به موجب آن اقلام خاصی از صورت سود (زیان) کنار گذاشته شده و مستقیماً در بخش حقوق صاحبان سهام ترازنامه گزارش میشدند، بسیار شک و تردید داشت (بهگونه مثال، SFAC 52: تسعیر ارز خارجی و SFAC 115: حسابداری سرمایهگذاریهای خاص در اوراق قرضه و مالکانه).
AIMR (1993) بر این باور بود که اگر FASB رویکرد شمول کلی را به عنوان پایه و اساسی برای گزارش کلیهی تغییرات در حقوق صاحبان سهام در طی یک دوره مالی، که از معاملات و سایر رویدادهای مرتبط با منابعی غیر از مالکان ناشی میگردد، پذیرفته می باشد، بایستی آن را به گونه مداوم در استانداردهایش به کار گیرد. اجازه دادن به اجزای خاصی از سود جامع که از صورت سود (زیان) کنار گذاشته شوند و به گونه مستقیم در بخش حقوق صاحبان سهام ترازنامه گزارش شوند، به تدریج این پایه و اساس را تضعیف میکند، ضمن اینکه هیچ مبنای نظری هم برای نحوه اقدام فوق، وجود ندارد.
AIMR (1993) همچنین معتقد بود که پایان دادن به چنین اعمالی و گزارش کردن اجزای سود جامع در یک صورت سود یا عملکرد مالی، موجب میگردد تا گزارشگری این اقلام بر مبنای یک اساس مفهومی و منطقی انجام گردد. بعلاوه، پیروی از این مبنای مفهومی به افزایش یکنواختی ارائه اطلاعات مالی در بین شرکتها و شفافیت اجزای سود جامع، که پیش از این به جای ارائه در صورت سود (زیان) مستقیماً در بخش حقوق صاحبان سهام گزارش میشدند، منجر میگردد.
علاوه بر انگیزههای خارجی، انگیزهی داخلیFASB این بود که پروژهی سود جامع را که جـزیی از پروژههای ابزارهای مالی آن، به خصوص بخش معاملات اوراق مشتقه و مصون سازی، می باشد، به عهده بگیرد (SFAC 130، بند 45 و کـپ و همکاران 1996). پیـش از این بسیاری از ابزارهای مالی جـزء اقلام خارج از
ترازنامه[6] ([7]OBS) بودند و FASB به عنوان قسمتی از پروژهی ابزارهای مالی، شناسایی بعضی از آنها را در صورتهای مالی مورد مطالعه قرار داد. هیئت استانداردهای حسابداری مالی آشکارا از شناسایی و اندازهگیری ابزارهای مالی به ارزش منصفانه طرفداری نمود و تصمیم خود را مبنی بر شناسایی و اندازهگیری همهی اوراق مشتقه به ارزش منصفانه اعلام نمود (SFAC 130، بند 46، جانسون و همکاران 1995 و کپ و همکاران 1996).
شناسایی ابزارهای مالی به ارزش منصفانه اثرات بسیار زیادی بر صورتهای مالی داشت. FASB بر این باور بود که شناسایی و اندازهگیـری ابزارهای مالـی به ارزش منصفانـه در صورتی که بر تصمیمگیری بهره گیریکنندگان از صورتهای مالی مؤثر باشد، ضروری می باشد. اما بعضی دیگر از اعضای هیئت معتقد بودند که انجام این کار موجب افزایش نوسانات سود (و ریسک شرکت) میگردد. گزارشگری سود جامع روشی برای کاهش این اختلافنظرها ارائه نمود (SFAC 130، بند 47، جانسون و همکاران 1995 و کپ و همکاران 1996).
[1]. Robinson
[2].Sutton & Johnson
[3]. Johnson
[4]. Cope
[5].The Association for Investment Management and Research
[6]. اقلام خارج از ترازنامه، داراییها یا بدهیهایی هستند که در ترازنامه شرکت نشان داده نمیگردد. این اقلام که در ایران اصطلاحاً با عنوان داراییها و بدهیهای انتظامی خوانده میشوند، در ظاهر قطعیت ندارند و فقط وعدهای از طرف شرکت هستند که در صورت تحقق میتوانند در قالب کلی داراییها و بدهیها گنجانیده شوند. اقلام خارج از ترازنامه شامل ذخایر و بدهیهای احتمالی هستند، مانند تضامین مربوط به بروات و یا ضمانتنامهها مانند حسن انجام کار.
[7]. Off-Balance Sheet
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش های پژوهش:
براساس مطالعات اکتشافی و مطالب مطرح شده و پرسش آغازین ارائه شده در قسمت انتهایی اظهار مسئله پرسشهای زیر قابل طرح می باشد:
- آیا سود جامع نسبت به سود خالص نوسان بیشتری دارد؟
- آیا نوسانات سایر اجزای سود جامع[1] با ریسک بازار شرکت ارتباط معنیداری دارد؟
- آیا نوسانات سایر اجزای سود جامع با قیمت بازار سهام شرکت ارتباط معنیداری دارد؟
- آیا سود خالص نسبت به سود جامع قدرت پیشبینی بیشتری برای پیشبینی جریان وجه نقد عملیاتی دوره بعددارد؟
- آیا سود خالص نسبت به سود جامع قدرت پیشبینی بیشتری برای پیشبینی سود خالص دوره بعد دارد؟
[1] . در این پژوهش معیار محاسبه نوسانات سایر اجزای سود جامع برابر می باشد با مابه التفاوت نوسانات سود جامع و سود خالص.